Illegale geneesmiddelen, een groeiend probleem

Wat zijn illegale geneesmiddelen?

Geneesmiddelen zijn gereguleerde producten die alleen met een vergunning op de markt mogen worden gebracht. Zij worden vervaardigd volgens strenge eisen van nationale en internationale toezichthouders. Bij illegale geneesmiddelen gaat het om namaak of vervalsing.

Namaak of vervalsing: Wat is het verschil?

Producenten van nagemaakte geneesmiddelen proberen hun producten er precies zo te laten uitzien als de authentieke versie. Maar omdat ze illegaal in de distributieketen terechtkomen, weet u niet zeker waar of hoe ze vervaardigd zijn. Daarom zijn deze geneesmiddelen meestal ook vervalst.

 

Vervalste (valse) geneesmiddelen vormen om twee redenen een ernstig gezondheidsrisico:

  • zij bevatten het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel niet of in een verkeerde dosis
  • de stoffen die eraan zijn toegevoegd, kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn

 

Vervalste geneesmiddelen: een dodelijke keuze

In 2012 kregen Amerikaanse kankerpatiënten slecht nieuws te horen: in sommige gevallen bleken hen vervalste geneesmiddelen te zijn toegediend. Hoewel het valse geneesmiddel niet schadelijk was, ontbrak de werkzame stof volledig. De artsen hadden het online gekocht voor de behandeling van hersen-, darm-, nier- en longkanker. De patiënten die het vervalste geneesmiddel kregen, liepen vitale doses mis bij hun behandeling. Het is onmogelijk te zeggen hoeveel van hen daardoor eerder zijn gestorven.

Ondanks de intensieve inspanningen van de Amerikaanse FDA doken de vervalste geneesmiddelen in 2013 opnieuw op bij een onlineverkoper. Valse geneesmiddelen komen veel te gemakkelijk in de distributieketen via ongereguleerde internetwinkels.

Om te voorkomen dat dit in Europa gebeurt, komt de EU met een nieuw initiatief: een logo voor bonafide in de EU gevestigde online-apotheken. Wanneer u online geneesmiddelen koopt bij een geregistreerde apotheek of verkoper, kunt u er zeker van zijn dat het product dat u koopt van de hoogste kwaliteit is, aangezien elke schakel in de toeleveringsketen goed gecontroleerd wordt.

 

Vervalste geneesmiddelen: een groeiende trend (grafiek)

In de grafiek komen de statistieken van de operatie Pangea van Interpol, de jaarlijkse actieweek tegen de illegale verkoop van geneesmiddelen. http://www.interpol.int/Crime-areas/Pharmaceutical-crime/Operations/Operation-Pangea

Juni 2013: 99 landen, 10,1 miljoen illegale en nagemaakte pillen in beslag genomen;

Oktober 2012: 100 landen, 3,75 miljoen illegale en nagemaakte pillen in beslag genomen;

September 2011: 81 landen, 2,4 miljoen illegale en nagemaakte pillen in beslag genomen.

Laatste update op 16/12/2020