Internetapotheek

De basisregel is dat apothekers geneesmiddelen afleveren in de apotheek. Al is het ook mogelijk om online geneesmiddelen en medische hulpmiddelen te verkopen.

Online geneesmiddelen (ver)kopen: alleen onder strenge voorwaarden

Vergunde en voor het publiek opengestelde apotheken in België mogen online geneesmiddelen en bepaalde medische hulpmiddelen verkopen en bezorgen via een koerierdienst. Online geneesmiddelen verkopen waarvoor een doktersvoorschrift nodig is, is verboden.

Het koninklijk besluit van 21 januari 2009 regelt de onlineverkoop van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

  • Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die apothekers online verkopen, moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden als wat ze verkopen in hun apotheek.
  • Internetapotheken moeten de privacy van hun klanten respecteren bij de verkoop, bestelling, verpakking en levering van hun producten.
  • Apothekers moeten geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die ze online verkopen, leveren vanuit hun apotheek volgens de regels van de goede officinale praktijken. De apotheker is daarvoor verantwoordelijk.

U bent apotheker en wilt online geneesmiddelen verkopen? Lees dan de specifieke instructies op de FAGG-website.

U bent apotheker en hebt een website waarop patiënten alleen geneesmiddelen kunnen reserveren die ze daarna afhalen in uw apotheek? Dan is uw website geen internetapotheek en is artikel 29 van het koninklijk besluit van 21 januari 2009 niet van toepassing op uw website.

Europees logo voor internetapotheken: verplicht voor internetapotheken

Apotheken die online geneesmiddelen verkopen moeten op elke pagina van hun website het Europese logo voor Internetapotheken vermelden.

Een klik op dit logo leidt bezoekers van de website naar de lijst met bij het FAGG gemelde internetapotheken.

Online geneesmiddelen kopen is niet zonder risico

Online geneesmiddelen kopen op websites die niet vergund zijn, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Alleen vergunde apotheken mogen geneesmiddelen verkopen in België.

 

Laatste update op 16/12/2020