Een reëel gevaar: de risico's van vervalste geneesmiddelen

Wanneer vervalste geneesmiddelen op de markt komen, is het moeilijk uit te maken waar ze vandaan komen. Als u bij niet-erkende internetapotheken koopt, hebt u volgens recente WHO-studies, tot 50% kans dat u vervalste of om andere redenen onbetrouwbare geneesmiddelen koopt.

Er bestaat geen twijfel over dat vervalste geneesmiddelen dodelijk kunnen zijn.

100 doden in Lahore door vervalst hartmedicijn

In januari 2012 hebben ziekenhuizen van de Pakistaanse overheid onopzettelijk aan 40 000 patiënten vervuilde geneesmiddelen toegediend. Het Punjab Institute of Cardiology kocht de geneesmiddelen van lokale leveranciers, die niet onder toezicht staan.

Patiënten aan wie het vervalste geneesmiddel was toegediend, kregen een acute aandoening waardoor zij via de mond en de urinewegen bloed verloren. De autoriteiten vermoedden aanvankelijk dat het om een uitbraak van dengue (knokkelkoorts) ging. Pas na verscheidene weken konden de geneesmiddelen als de oorzaak worden aangewezen. Misschien wordt het nooit bekend hoeveel er van het verontreinigde geneesmiddel verkocht is, of waar in de wereld het nog meer verkocht is. 

Kankerpatiënten lopen chemotherapiemiddel mis

Een bepaald geneesmiddel werd beschouwd als een doorbraak in de behandeling van hersen-, darm-, nier- en longkanker. Dat betekent helaas ook dat het veel winst kan opleveren voor criminelen die vervalste geneesmiddelen maken en verkopen.

In 2012 en 2013 heeft de Amerikaanse FDA gewaarschuwd dat sommige partijen van het betrokken geneesmiddel in de Verenigde Staten afkomstig waren van niet-erkende internetwinkels. Deze partijen bevatten geen van de werkzame bestanddelen van het echte geneesmiddel.

Krachtdadig optreden tegen vervalste geneesmiddelen

De Richtlijn vervalste geneesmiddelen moet de veiligheid van de EU-burgers beschermen door ervoor te zorgen dat er geen vervalste geneesmiddelen in het legale circuit terechtkomen. Vervalste geneesmiddelen zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem, dat sterfgevalen veroorzaakt, levens verwoest, en bijvoorbeeld ook de pogingen tot uitroeiing van malaria ondermijnt. Als u alleen bij geregistreerde internetapotheken en -verkopers koopt, zorgt u niet alleen voor uw eigen gezondheid, maar helpt u ook om deze dodelijke illegale praktijken te bestrijden.

 

Denk er dus aan: klikken, controleren en dan pas kopen.

Laatste update op 16/12/2020