Flash VIG-news: MANIPREX® (lithiumcarbonaat): tijdelijke stopzetting van commercialisatie met mogelijke problemen voor de behandeling van bepaalde patiënten

Datum: 12/03/2018

[Bijgewerkt: 06.04.2018]
In Frankrijk is Teralithe 250 mg beschikbaar. Een apotheker kan dit invoeren op voorwaarde van het bezit van een medisch voorschrift voor de patiënt en een artsenverklaring die bevestigt dat de patiënt niet adequaat kan worden behandeld met de geneesmiddelen die in België beschikbaar zijn, overeenkomstig artikel 105 van het koninklijke besluit van 14 december 2006.

[Bijgewerkt: 20.03.2018]
Het FAGG is door de firma Kela Pharma op de hoogte gebracht van de uitputting van de voorraad lithiumcarbonaattabletten van 250 mg en 500 mg (Maniprex®). Deze tabletten zijn niet langer beschikbaar in België en dit voor een periode van minstens twee jaar.

 

De firma Kela Pharma meldt dat door productieproblemen Maniprex® 250 mg omhulde tabletten en Maniprex® 500 mg filmomhulde tabletten voor onbepaalde duur niet meer beschikbaar zullen zijn na uitputting van de voorraad. De voorraad van Maniprex® 500 mg is nu al uitgeput. Volgens Kela Pharma zal de voorraad van Maniprex® 250 mg onder normale omstandigheden zijn uitgeput in juni 2018.

Praktisch
Er is een alternatieve specialiteit beschikbaar op de Belgische markt: CAMCOLIT® 400mg (deelbare tabletten).Een magistrale bereiding is ook mogelijk.

Lithium is een geneesmiddel met een nauwe therapeutisch-toxische marge. Het FAGG heeft daarom lithiumcarbonaat in kader van het VOS (voorschrijven op stofnaam) in de “NO SWITCH” lijst ondergebracht. Dit betekent dat het niet wordt aanbevolen om tijdens de behandeling naar een andere specialiteit over te schakelen. Wanneer tijdens een behandeling toch een “switch” moet gebeuren, is extra opvolging door de arts noodzakelijk.

De posologie moet worden aangepast in functie van de klinische toestand en op basis van de bepaling van het lithiumgehalte in het bloed dat binnen de therapeutische plasmaconcentratie van 0.5 mEq en 1.2 mEq (of mmol) per liter moet liggen.

 

 

 

Laatste update op 16/03/2018