Glatirameer – anafylactische reacties kunnen maanden tot jaren na het begin van de behandeling optreden

Datum: 08/10/2024

Anafylactische reacties kunnen optreden kort na toediening van glatirameeracetaat, zelfs maanden tot jaren na de start van de behandeling. Er zijn gevallen met fatale afloop gemeld.
 

Glatirameeracetaat is aangewezen voor de behandeling van terugkerende (recidiverende) vormen van multiple sclerose (MS). Glatirameeracetaat kan post-injectiereacties en anafylactische reacties veroorzaken.

Een Europese herziening van alle beschikbare gegevens heeft aangetoond dat anafylactische reacties met glatirameeracetaat kunnen optreden kort na toediening, zelfs maanden tot jaren na de start van de behandeling.   Gevallen met fatale afloop zijn gemeld.

Anafylactische reacties met glatirameeracetaat 20 mg/ml en glatirameeracetaat 40 mg/ml, oplossing voor injectie, komen soms voor (≥1/1 000 tot <1/100).

Alle patiënten die een behandeling met glatirameeracetaat krijgen en alle verzorgers dienen te worden geïnformeerd over de specifieke tekenen en symptomen van anafylactische reacties, en dat ze onmiddellijk spoedeisende medische hulp moeten inroepen als ze deze symptomen ervaren.  
Dit is vooral belangrijk gezien de ernst van anafylactische reacties en de mogelijkheid van zelftoediening thuis. Bovendien kunnen sommige   tekenen en symptomen van een anafylactische reactie overlappen met post-injectiereacties, wat mogelijk kan leiden tot een vertraagde identificatie van een anafylactische reactie. 
Als een anafylactische reactie optreedt, moet de behandeling met glatirameer worden gestaakt.

Een rechtstreekse mededeling aan de gezondheidszorgbeoefenaars (Direct Healthcare Professional Communication, DHPC) werd verstuurd in september 2024.

Volgende geneesmiddelen die glatirameeracetaat  bevatten en zijn toegelaten in de EU, zijn beschikbaar op de Belgische markt: Copaxone en Glatiramyl.

Advies aan patiënten
Stop met het gebruik van het glatirameeracetaat-bevattend geneesmiddel en raadpleeg onmiddellijk uw arts of ga naar de afdeling spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, als u een plotseling verschijnsel van één van deze bijwerkingen waarneemt:


•    uitgebreide huiduitslag (rode vlekken of netelroos);
•    zwelling van de oogleden, het gelaat, lippen, mond, keel of tong; 
•    plotselinge kortademigheid, moeilijk ademen of piepende ademhaling; 
•    stuipen/toevallen (convulsies);
•    moeite met slikken of praten;
•    flauwvallen, zich duizelig of slap voelen; 
•    flauwvallen (collaps)   .
 

Laatste update op