Besmet water geloosd op site GSK Rixensart: geen gevaar voor de volksgezondheid

Dinsdag 2 september rond de middag is er op de site van GSK in Rixensart 45 liter water besmet met het poliovirus gelekt naar het zuiveringsstation van Rosières, en zo verder naar de rivier de Laan.

Het lek is volgens de eerste berichten van GSK een gevolg van een menselijke fout tijdens het productieproces van een poliovaccin. Het water uit het waterzuiveringsstation is niet in het drinkwater terecht gekomen.

De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben, op vraag van de minister van Volksgezondheid, onmiddellijk alle nodige maatregelen genomen van zodra ze op de hoogte zijn gebracht. Experts van de Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid hebben een risicoanalyse gedaan en wijzen erop dat er geen gezondheidsrisico is voor de Belgische bevolking in het algemeen.

Voor mensen die in direct contact gekomen zijn met het besmet water (zwemmers en vissers in de Laan, personeel van het zuiveringsstation in Rosières,…) is het risico om polio te ontwikkelen uiterst klein, aangezien de virusconcentratie in het rivierwater al heel sterk verdund is en de vaccinatiegraad tegen polio in ons land erg hoog is (poliovaccinatie is verplicht in België). Mensen die in contact zijn gekomen met dit water en daarover bezorgd zijn, kunnen contact opnemen met hun huisarts om te zien of een eventuele hervaccinatie nodig is.

De testen die zaterdag 6 september zijn uitgevoerd ter hoogte van het zuiveringsstation van Rosières, in de Laan en de  Dijle zijn negatief: er is geen aanwezigheid van poliovirussen vastgesteld.

Er is gevraagd aan de verschillende betrokken diensten om de mogelijkheid van een klacht te onderzoeken, om de verantwoordelijkheden voor dit incident te bepalen.

 

 

Laatste update op 08/09/2014