Operatie PANGEA XI: Belgische douane en FAGG nemen 141 pakketten met meer dan 28 000 illegale of nagemaakte producten in beslag

Datum: 23/10/2018

Van 9 tot 15 oktober 2018 nam het FAGG, in samenwerking met de Belgische douane, deel aan de internationale operatie PANGEA XI. Deze operatie wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op de onderschepping van nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. In België werden er inspecties uitgevoerd op de luchthavens van Zaventem en Bierset.

Belgische resultaten van de internationale operatie PANGEA XI:

  • 14 464 gecontroleerde pakketten;
  • 622 van deze pakketten bevatten geneesmiddelen of gezondheidsproducten;
  • 141 van deze pakketten werden door het FAGG in beslag genomen, goed voor 28.689 tabletten, crèmes, flacons …

De douane stelde ook nog 354 andere overtredingen vast (namaak, voedselveiligheid, fiscaliteit, wegnamen ter controle, andere).

In België wordt de online verkoop van geneesmiddelen strikt gereglementeerd; zo is de online verkoop van geneesmiddelen op voorschrift verboden. Deze regel werd ingevoerd om de gezondheid van de burgers te beschermen en namaak te voorkomen.

Operatie PANGEA is een internationale samenwerkingsoperatie die sinds 2008 gelijktijdig wordt uitgevoerd door de autoriteiten van meer dan 120 landen. De operatie heeft tot doel de illegale handel in geneesmiddelen, de vervalsing van geneesmiddelen en medische instrumenten en de daarmee samenhangende georganiseerde misdaad te bestrijden. Elk jaar worden er in het kader van deze operatie websites opgedoekt die dergelijke producten verkopen, elektronische betalingsstromen gerelateerd aan deze handel verstoord, en producten verstuurd door koeriersdiensten en postbedrijven aan de grensposten onderschept.

Daarnaast streeft deze operatie ernaar om mensen bewust te maken van de gevaren van de aankoop van geneesmiddelen via het internet. Meer info op www.geneesmiddelen-via-internet.be.

Laatste update op 29/10/2018