Opgelet voor uw huisdieren wanneer u zelf hormonale geneesmiddelen op de huid gebruikt.

Datum: 17/02/2022

Verschillende Europese landen hebben meldingen ontvangen van bijwerkingen bij huisdieren waarvan de baasjes transdermale oestrogeen bevattende geneesmiddelen gebruiken. De dieren kwamen in contact met of likten de plaats waar het geneesmiddel werd aangebracht, meestal de bovenarm. 

In enkele Europese landen (Zweden, Denemarken, Duitsland …) werden de laatste jaren meldingen ontvangen over honden en katten die hyperoestrogenisme of verhoogd oestrogeengehalte in bloed vertoonden. De eigenaar werd behandeld met transdermale oestrogeen-bevattende producten.

De dieren kwamen in contact met deze producten door likken of door direct contact met de plaats waar het product werd aangebracht. Dit was meestal ter hoogte van de bovenarm. De gerapporteerde bijwerkingen waren haarverlies, tekenen van seksuele activiteit (ook na castratie of sterilisatie), ontwikkeling van borstklierweefsel en feminisatie (ontwikkeling van vrouwelijke eigenschappen bij een mannelijk dier).

In de meeste bijsluiters van dit soort geneesmiddelen wordt de waarschuwing opgenomen om overdracht van het product naar andere personen en kinderen (en in zeldzame gevallen dieren) te voorkomen. Zo wordt voor mensen aanbevolen om, na het aanbrengen van het product, de handen te wassen, de plaats waar het product werd aangebracht te bedekken en de plek van aanbrengen te wassen vooraleer contact te maken met andere personen. Wanneer er toch overdracht zou zijn van het product naar andere personen wordt aangeraden de plaats waar contact gemaakt werd grondig te wassen en wanneer nodig, contact op te nemen met een arts.

Het is duidelijk dat deze waarschuwingen ook relevant zijn voor huisdieren en dat naast huidcontact ook het oplikken van het product een risico kan betekenen. Neem contact op met uw dierenarts wanneer dat nodig is.

Bijwerkingen bij dieren bij gebruik van menselijke geneesmiddelen melden kan via www.eenbijwerkingmelden-dieren.be. 
 

Laatste update op 17/02/2022