Wat vindt u van een vaccinatieplan met een genetisch gewijzigd vaccin tegen ebola?

Datum: 25/06/2019

De FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) vragen uw mening over vaccinatieplan B/BE/19/BVW4 met een genetisch gewijzigd vaccin. Dat vaccin moet Belgische medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in de Democratische Republiek Congo beschermen tegen ebola. U kunt uw mening geven tot en met 25 juli 2019.

Ebola is een levensbedreigende ziekte waarvoor geen vaccin op de markt is. Daarom kan het verantwoord zijn om mensen die een grote kans op besmetting hebben in te enten met een experimenteel vaccin.

Al meer dan 100 000 inentingen

Verschillende experimentele vaccins kwamen in aanmerking voor het vaccinatieplan, onder andere het rVSΔV-ZEBOV-GP-vaccin van de firma MSD. Daarmee zijn al zo’n

16 000 mensen ingeënt in een vijftiental klinische proeven. In 2018 en 2019 kregen meer dan 100 000 mensen het vaccin in de aanhoudende ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Geef uw mening

U kunt uw mening geven over het plan om Belgische medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in de DRC in te enten met het rVSΔV-ZEBOV-GP-vaccin. Bij elke aanvraag om een genetisch gewijzigd organisme te gebruiken, organiseert de overheid een wettelijk verplichte publieksraadpleging die dertig dagen duurt. U kunt daarom het aanvraagdossier inkijken:

Geef uw commentaar en stel uw vragen via het onlineformulier.

Toelating van de minister

Momenteel loopt de Europese registratieprocedure voor rVSVΔG-ZEBOV-GP. De minister van Volksgezondheid gaf op 10 oktober 2018 de toelating om het vaccin in te voeren en te gebruiken om ebola te voorkomen die is veroorzaakt door het virus Ebola Zaïre. Die virusstam is de oorzaak van de ebola-epidemie in de DRC. De vaccinatie van de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen vindt plaats in het UMC Sint-Pieter in Brussel wanneer de GGO-procedure en de publieksraadpleging zijn afgelopen.

De publieksraadpleging loopt tot en met 25 juli 2019.

 

Laatste update op 25/06/2019