In juni 2021 lanceerde het FAGG een praktisch en gebruiksvriendelijk onlineformulier waarmee iedereen vermoedelijke bijwerkingen (zowel bij mens als dier) van behandelingen bij dieren kan melden. Uit een eerste evaluatie na zes maanden blijkt dat er nog niet zoveel bijwerkingen werden gemeld via dit online formulier.
Nieuws FAGG
Er zijn 29 resultat(en) gevonden op basis van uw zoekgegevens
1-10 van 29 resultat(en)
Operatie PANGEA XIII: Belgische douane en FAGG nemen 203 pakketten met meer dan 23 000 illegale of nagemaakte producten in beslag
Van 3 tot 10 maart 2020 nam het FAGG, in samenwerking met de Belgische douane, deel aan de internationale operatie PANGEA XIII. Deze operatie wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op de onderschepping van nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. In België werden er inspecties uitgevoerd op de luchthavens van Zaventem en Bierset.
Recombinante vaccinstam afkomstig van levend verzwakte PRRSV-vaccins bij varkens geïdentificeerd
Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA, European Medicines Agency) doet verder onderzoek nadat in Denemarken een recombinante stam met genetisch materiaal van twee levend verzwakte Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV)-vaccins, werd geïdentificeerd. Deze recombinante stam wordt geassocieerd met klinische tekenen van PRRS zoals verminderde vruchtbaarheid bij zeugen, toename in het aantal verwerpingen, toename in biggensterfte, verminderde eetlust en luchtwegaandoeningen bij jonge varkens.
Houders van een vergunning voor het in de handel brengen moeten hun gegevens in de artikel 57-databank van het EMA controleren
De afdeling Vigilantie van het FAGG heeft coderingsverschillen aangetroffen in de artikel 57-databank van het EMA. Het FAGG vraagt houders van een vergunning voor het in de handel brengen van een geneesmiddel om nauwkeurig na te gaan of hun geregistreerde gegevens correct zijn.
Nieuwe editie VIG-news beschikbaar
De nieuwe editie van de elektronische nieuwsbrief voor gezondheidszorgbeoefenaars staat online.
Schorsing van vergunningen voor het in de handel brengen voor diergeneesmiddelen die diethanolamine bevatten, bedoeld voor voedselproducerende dieren
Het Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA, European Medicines Agency) heeft het risico voor de consument van diethanolamine gebruikt in diergeneesmiddelen geëvalueerd. Op basis van de conclusies van het CVMP heeft het FAGG besloten om alle vergunningen voor het in de handel brengen van alle geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik die bestemd zijn voor voedselproducerende dieren en die diethanolamine bevatten, te schorsen.
Nieuwe editie VIG-news beschikbaar
De nieuwe editie van de elektronische nieuwsbrief voor gezondheidszorgbeoefenaars staat online.
Operatie Pangea X: internationale controle op vervalste en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen
Voor het tiende jaar op rij namen de Belgische Douane, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de Cel Hormonen van de centrale directie bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) van de Federale Politie deel aan de internationale samenwerkingsoperatie Pangea. Pangea wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op de onderschepping van vervalste en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dit jaar werd bijzondere aandacht besteed aan vervalste medische hulpmiddelen zoals tandheelkundig materiaal en condooms, en aan opioïden en daarbij meer bepaald aan Fentanyl.
Aanbevelingen voor het gebruik van lidocaïne bij voedselproducerende dieren.
Op vraag van het Europees geneesmiddelen agentschap (EMA) heeft de CVMP (Committee for Medicinal Products for Veterinary Use) een wetenschappelijk advies uitgebracht over de mogelijke risico’s voor de consument ten gevolge van het gebruik van lidocaïne bij voedselproducerende dieren.
Antibioticagebruik in de diergeneeskunde: waakzaamheid geboden
Onzorgvuldig en overmatig antibioticumgebruik in de diergeneeskunde vormt een risico zowel voor de volksgezondheid als de dierengezondheid omdat dit het ontstaan van resistente bacteriestammen bevordert. Om het oordeelkundig gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde te bevorderen en de professionelen in de sector te sensibiliseren, werkt het fagg nauw samen met de Universiteit van Gent. Daarbij wordt de consumptie van antibiotica in de diergeneeskunde nauwlettend opgevolgd via de verkoopscijfers van de distributie. Het vijfde BelVet-Sac rapport (Belgian Veterinary Surveillance of Antibiotic Consumption) is nu beschikbaar.