Nieuws FAGG

Er zijn 13 resultat(en) gevonden op basis van uw zoekgegevens

1-10 van 13 resultat(en)

Anti-luizen behandeling bij de mens: waarschuwing

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werd geïnformeerd door het Franse Agentschap voor de sanitaire veiligheid (Agence Nationale de Sécurité Sanitaire: ANSES) over het oneigenlijk gebruik van bepaalde geneesmiddelen (met name die fipronil bevatten) voor diergeneeskundig gebruik om luizeninfestatie bij kinderen te behandelen. Het FAGG merkt op dat antiparasitaire, insecticide of acaricide behandelingen bestemd voor toepassing op dieren nooit bij mens kunnen worden gebruikt. Het is daarom noodzakelijk zich ervan te vergewissen dat de anti-luizen producten die worden gebruikt in de humane geneeskunde en in het bijzonder bij kinderen, wel vergunde geneesmiddelen voor menselijk gebruik zijn.

Pregsure BVD vaccin voor diergeneeskundig gebruik: schrapping van de vergunning voor het in de handel brengen (VHB)

Sinds de opschorting van de VHB van het vaccin Pregsure BVD door de beschikking van de Europese Commissie van 07/10/2010 om reden van het optreden van boviene neonatale pancytopenie gemeld na het gebruik van dit vaccin is de vergunninghouder Pfizer Animal Health er nog niet in geslaagd gegevens voor te leggen die de Europese Commissie zouden kunnen toelaten om de beschikking te wijzigen. De firma heeft dus op vrijwillige basis beslist om de VHB van het vaccin in Europa te schrappen.

Hiprabovis Pneumos (diergeneeskundig vaccin tegen longaandoeningen veroorzaakt door Mannheimia haemolytica serotype 1 en Histophilus somni) : terugroeping van loten die nog in de handel zijn.

Eind maart 2011 heeft de firma Hipra beslist het diergeneeskundig vaccin Hiprabovis pneumos in Europa niet meer in de handel te brengen als het gevolg van meldingen van shock na toediening van dit vaccin. In juli 2011 heeft het Comité voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik van het Europees Geneesmiddelenbureau de baten/risico beoordeling van dit vaccin opnieuw geëvalueerd en heeft de opschorting van de vergunning van het in de handel brengen aanbevolen. Als gevolg van deze aanbeveling heeft het FAGG de firma Hipra gevraagd de overblijvende loten uit de handel te halen.

Toediening van alfa-2-agonisten (diergeneeskundige gebruik) uitsluitend door de dierenarts

Het FAGG, in overleg met het FAVV en FOD DG Dier, Plant en Voeding , deelt mee dat de alfa-2-agonisten voor diergeneeskundig gebruik zoals xylazine, romifidine en detomidine opgenomen zijn in de categorie van hypnotica en sedativa. Deze mogen dus momenteel enkel door de dierenarts worden toegediend in toepassing van art. 12 van de wet op de uitoefening van de diergeneeskunde van 28 augustus 1991. Zij mogen niet aan de verantwoordelijke van dieren worden verschaft en mogen in geen geval aanwezig zijn in de reserve van de verantwoordelijke veehouder

CANINSULIN voor diergeneeskundig gebruik : opnieuw beschikbaar

De productie van het diergeneesmiddel CANINSULIN (insuline 40 IE/ml-Intervet) dat gedurende een aantal weken onbeschikbaar was is terug opgestart en beschikbaar in België. De toepassing van het “watervalsysteem” is dus niet meer noodzakelijk.

Antibiotica in de diergeneeskunde: waakzaamheid geboden!

Onzorgvuldig antibioticumgebruik is een risico voor de volksgezondheid, omdat dit het ontstaan van resistente bacteriestammen bevordert. Infecties zijn dus moeilijker te behandelen. Maatregelen zijn al genomen in de menselijke geneeskunde zodat antibiotica verantwoord worden gebruikt. Om de consumptie van antibiotica voor diergeneeskundig gebruik te verminderen en hun oordeelkundig gebruik te bevorderen, zijn het consortium BelVet-SAC (Belgisch toezicht op de consumptie van antibiotica in de dieregneeskunde) en het kenniscentrum AMCRA (microbiële resistentie bij dieren en verbruik) opgericht om de gebruikcijfers van antibiotica in de diergeneeskunde en het voorkomen van antibioticumresistentie op te volgen en om de professionelen in de sector van

Produkten voor diergeneeskundig gebruik afkomstig van neem hebben geen vergunning noch als geneesmiddel noch als biocide

Het FAGG herinnert eraan dat de « bio » produkten afkomstig van neem, met op het etiket de vermelding “bevattend azadirachtine, Margosa extract of neem olie”, niet in Europa vergund zijn , noch als geneesmiddel noch als biocide. Hun werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit zijn dus niet gewaarborgd.

Voorstelling van de Stichting Neen aan namaak en piraterij: medewerking van het FAGG

De Stichting Neen aan namaak en piraterij wordt op 16 juni aan de pers voorgesteld. Via deze stichting, willen de Algemene Administratie der Douane en Accijnzen en de International Chamber of Commerce (ICC-België) het publiek bewustmaken van de risico's en de nadelen van namaak. Voor 2011, het eerste werkingsjaar van de stichting, wordt met name gewerkt rond het thema namaakgeneesmiddelen. In deze context, wil het FAGG de acties van deze stichting steunen en hen zijn expertise en samenwerking verlenen.

CANINSULIN: follow-up

De productie van CANINSULIN voor diergeneeskundig gebruik is opgeschort vanwege een probleem van bacteriële besmetting geconstateerd tijdens het productieproces (cf. bericht van 08/04/2011). De voorraad van de loten die zijn geproduceerd vóór de bacteriële besmetting is nu bij de vergunninghouder uitverkocht. Aangezien er geen alternatief geneesmiddel voor diergeneeskundig gebruik op de Belgische markt beschikbaar is met als indicatie “behandeling van insulineafhankelijke diabetes mellitus bij de hond en de kat”, is de "cascade-systeem" van toepassing.

Hiprabovis pneumos (diergeneeskundig vaccin tegen runderpasteurellose): stopzetting van het in de handel brengen

De firma Hipra heeft de beslissing genomen om het diergeneeskundig vaccin Hiprabovis pneumos niet meer in de handel brengen als gevolg van meldingen van shock na vaccinatie van kalveren in België, Frankrijk en Italië. Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik (BCGV) vraagt de dierenartsen bijzonder waakzaam te zijn bij de toediening van een vaccin tegen pasteurellose bij rundvee en alle waargenomen nevenwerkingen te melden

1-10 van 13 resultat(en)