Nieuws FAGG

Er zijn 24 resultat(en) gevonden op basis van uw zoekgegevens

1-10 van 24 resultat(en)

Geef uw mening over een genetisch gewijzigd vaccin ter preventie van hondsdolheid

De FOD Volksgezondheid en het FAGG nodigen u uit om deel te nemen aan de publieksraadpleging over een klinische proef met het genetisch gewijzigd vaccin PLLAV-YF17D/RabG ter preventie van hondsdolheid. De publieksraadpleging loopt van 20 december 2023 tot en met 19 januari 2024.

FAGG lanceert FarmaInfo: een innovatief webportaal voor burgers en patiënten met begrijpbare en betrouwbare informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten

FarmaInfo heeft als doel alle relevante informatie voor burgers en patiënten op één plek te verzamelen, met een focus op begrijpbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Vertrouw op de wetenschappelijk correcte en actuele informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten die FarmaInfo biedt.

PRAC december 2023: maatregelen aanbevolen om het risico op ernstige bijwerkingen met geneesmiddelen die pseudo-efedrine bevatten te beperken

Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft tijdens zijn vergadering van december 2023 nieuwe maatregelen aanbevolen voor geneesmiddelen die pseudo-efedrine bevatten; en heeft ook om verdere verduidelijkingen gevraagd in het kader van de herziening van GLP-1-receptoragonisten.

Jaarverslag over de donatie van menselijk lichaamsmateriaal: stijging van expliciete toestemming en daling van verzet

In België wordt elke persoon verondersteld na overlijden een potentiële donor te zijn. Sinds 2020 kunnen alle Belgische burgers, naast orgaandonatie, hun wensen kenbaar maken - expliciete toestemming of verzet - voor de donatie van menselijk lichaamsmateriaal (zoals huid, kraakbeen, pezen of hartkleppen) na overlijden; voor transplantatie, productie van geneesmiddelen (innovatieve therapieën) en wetenschappelijk onderzoek.

Save the date – 5 februari 2024: symposium voor beheerders van menselijk lichaamsmateriaal over vigilantie binnen het domein van cellen en weefsels

Op maandag 5 februari 2024 organiseert het FAGG een symposium over vigilantie binnen het domein van cellen en weefsels voor de beheerders van menselijk lichaamsmateriaal (of hun vertegenwoordigers) in de Galileelaan 5/03 in Brussel.

Risico op fotosensibiliteit bij gebruik van ketoprofen in gelvorm (Fastum gel 2,5 %): resultaten van een bevraging

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de ‘Division de la pharmacie et des médicaments’ (DPM) in Luxemburg hebben meer dan 750 gezondheidszorgbeoefenaars bevraagd over het risico op fotosensibiliteit voor ketoprofen in gelvorm (Fastum gel 2,5 %). Over het algemeen informeren zij hun patiënten over het risico op fotosensibiliteit. De meerderheid van de gezondheidszorgbeoefenaars geeft aan dat een jaarlijkse ‘Direct Healthcare Professional Communication’ (DHPC) noodzakelijk is. De checklist en de patiëntenkaart zijn slechts beperkt bekend en worden slechts beperkt gebruikt.

Beperkte beschikbaarheid GLP-1-analogen: publicatie van een koninklijk besluit dat het voorschrijven beperkt

Er is momenteel een wereldwijd gestegen vraag naar GLP-1-analogen (glucagon-like-peptide-1). De beperkte beschikbaarheid van enkele van deze geneesmiddelen zal aanhouden tot juni 2024. In lijn met de aanbevelingen van de experten van de taskforce Onbeschikbaarheden van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wordt het voorschrijven nu door een koninklijk besluit beperkt.

PRAC november 2023 - Conclusie betreffende beschikbaar bewijs dat verband tussen glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten en schildklierkanker niet ondersteunt

Tijdens de vergadering van november 2023 concludeerde het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat het beschikbare bewijs geen causaal verband ondersteunt tussen glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten - exenatide, liraglutide, dulaglutide, semaglutide en lixisenatide- en schildklierkanker.

Ozempic: wijziging van de aanbevelingen voor artsen(-specialisten) en (ziekenhuis)apothekers door de beperkte beschikbaarheid

Er is een beperkte beschikbaarheid van het geneesmiddel Ozempic (oplossing voor subcutane injectie op basis van semaglutide) door een acute stijging in de vraag. Deze beperkte beschikbaarheid zal zeker tot begin 2024 duren. Ook Rybelsus (tabletten op basis van semaglutide) is momenteel niet beschikbaar. De experten van de taskfore Onbeschikbaarheden van het FAGG moeten de aanbevelingen aanpassen.

Strijd tegen antimicrobiële resistentie: nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen in de handel in België

In de strijd tegen antimicrobiële resistentie (AMR) is het belangrijk om te zorgen voor een grotere diversiteit aan therapeutische behandelingen zodat artsen de meest geschikte keuze kunnen maken. Onlangs werd een nieuwe dosering voor kinderen in België op de markt gebracht voor een antibioticum op basis van feneticilline en twee antivirale middelen, waarvan het ene samengesteld is uit bictegravir, emtricitabine en tenofovir en het andere uit dolutegravir, abacavir en lamivudine.

1-10 van 24 resultat(en)