Nucleair risico: hebt u een doosje jodiumtabletten in huis?

Datum: 22/01/2024

De aanwezigheid van verschillende nucleaire sites in België en dicht bij onze landsgrenzen vereist een passende voorbereiding van de overheid en de bevolking. De overheid herinnert de bevolking regelmatig aan de beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden in geval van een nucleair ongeval. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten.

Eind januari lanceert de overheid een sensibiliseringscampagne over de noodzaak om een doosje jodiumtabletten in huis te hebben, vooral voor burgers die binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen.

Welke nucleaire installaties?
Op het Belgisch grondgebied bevinden zich vijf nucleaire sites: Doel, Mol en Dessel in Vlaanderen, Fleurus en Tihange in Wallonië. In onze buurlanden nabij de landsgrenzen bevinden zich eveneens de centrale van Chooz, vlakbij de provincie Namen, en die van Borssele, vlakbij de provincie Oost-Vlaanderen.

Nucleaire sites

Waarvoor dienen jodiumtabletten?
Door op het juiste moment jodiumtabletten met stabiel (niet-radioactief) jodium in te nemen, zorgt u ervoor dat uw schildklier verzadigd is en geen onstabiel (radioactief) jodium meer kan opnemen. Door het innemen van stabiele jodiumtabletten kunt u dus uw schildklier beschermen. Het innemen van jodiumtabletten is echter enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Neem dus nooit jodiumtabletten in op eigen initiatief. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid.
 

Wat zijn de belangrijkste beschermingsmaatregelen bij een nucleair ongeval? 
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om uzelf te beschermen. Zo voorkomt u bestraling en besmetting.  
  • Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot u bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.  
  • Sluit alle ramen, deuren en schakel alle ventilatie-, verwarmings- en aircosystemen uit. Neem bij voorkeur plaats in een centrale ruimte, op het gelijkvloers. Muren en plafonds bieden een betere bescherming dan ramen. Sluit de toevoer van buitenlucht van uw schoorsteen af.  
  • Luister naar de aanbevelingen van de overheid. Informeer u over de juiste maatregelen via radio, TV, de officiële websites en sociale media van de overheid. 


Waar kunt u jodiumtabletten verkrijgen?
In België kunt u preventief en gratis jodiumtabletten afhalen bij de apotheker. Deze aanbeveling is in de eerste plaats belangrijk in de volgende gevallen:

  • Als u in de buurt van een nucleaire centrale woont: alle inwoners en verantwoordelijken van collectiviteiten (bedrijven, scholen, jeugdbewegingen enz.) van gemeenten binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire centrale (10 km voor het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus) halen best jodiumtabletten in huis. Binnen deze zones zal uw apotheker u bij uw apotheekbezoek een doosje tabletten aanbieden.
  • Voor wie jonger is dan 18 jaar: hoe jonger u bent, hoe gevoeliger u bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel België is het daarom aangeraden voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, alsook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, om een doosje jodiumtabletten in huis te halen.


Los van elk nucleair ongeval, wordt aan volwassenen ouder dan 40 jaar aanbevolen om met hun behandelende arts te spreken over het eventueel gebruik van jodiumtabletten.

Hebt u al een doosje jodiumtabletten in huis? Check dan de productiedatum ervan. Dateert de productiedatum van 2011 of eerder, dan kunt u uw doosje gratis gaan omruilen bij uw apotheker. Een doosje is minstens 10 jaar houdbaar. 

Alle informatie over het nucleair risico in België vindt u terug op www.nucleairrisico.be.

Laatste update op 22/01/2024