Geef uw mening over genetisch gewijzigde vaccins tegen HPV-infecties (Humaan Papilloma Virus)

Datum: 04/03/2020

De FOD Volksgezondheid en het FAGG nodigen u uit om deel te nemen aan de publieksraadpleging over een klinische proef met de genetisch gewijzigde vaccins ChAdOx1-HPV en MVA-HPV tegen HPV-infecties (Humaan Papilloma Virus). De publieksraadpleging loopt van 4 maart 2020 tot en met 3 april 2020.

De klinische proef zal uitgevoerd worden bij vrouwelijke deelnemers tussen 25 en 55 jaar oud, waarbij hardnekkige HPV-infectie en laaggradige letsels in de baarmoederhalscellen of “cervicale letsels” werden vastgesteld. De twee testvaccins, ontwikkeld door Vaccitech Ltd., hebben tot doel een sterke en langdurige immuunreactie op te wekken en dit door het lichaam te stimuleren om het aantal verdedigingscellen (of T-cellen) in het bloed te vermeerderen. T-cellen zijn zeer belangrijk in de bestrijding van een HPV-infectie.

Het voornaamste doel van deze proef is de veiligheid van deze twee vaccins te bepalen.

Een enkelvoudige injectie van elk vaccin wordt met 28 dagen verschil gegeven.

De klinische proef zal plaatsvinden in het Universitair Ziekenhuis Brussel, het Hôpital Erasme Brussel, het Universitair Ziekenhuis Gent en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Als burger kunt u uw mening geven over deze aanvraag tot klinische proef.

Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme in een klinische proef organiseert de overheid gedurende dertig dagen een publieksraadpleging (in toepassing van het koninklijk besluit van 21 februari 2005). U hebt hiervoor toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier en een online-formulier om commentaar te geven of vragen te stellen.

De publieksraadpleging loopt tot en met 3 april 2020.

Algemene informatie op GGO- raadplegingen van het publiek.

Laatste update op 06/03/2020