Voorschrijven op stofnaam

De regelgeving voorziet de mogelijkheid voor artsen en tandartsen om geneesmiddelen voor te schrijven op naam van het actieve bestanddeel (of bestanddelen), aangeduid door hun algemene internationale benaming (INN). Dit noemt men het voorschrijven op stofnaam (VOS). Het fagg herinnert eraan dat een nota werd opgesteld voor voorschrijvers en apothekers om het voorschrijven op stofnaam in praktijk om te zetten.

VOS laat artsen en tandartsen toe abstractie te maken van de vele verschillende merknamen en verpakkingsvormen van geneesmiddelen met hetzelfde actieve bestanddeel of eenzelfde combinatie van actieve bestanddelen, dezelfde sterkte en dezelfde toedieningsweg. In deze context treedt de apotheker dus op als raadgever op het gebied van rationeel gebruik van geneesmiddelen, prijsvergelijking en de keuze van de juiste verpakking.  

Om artsen, tandartsen en apothekers te helpen in hun opdracht werd een nota opgesteld en onlangs bijgewerkt. Deze beschrijft de operationele regels voor het medisch voorschrift op stofnaam in de medische en farmaceutische praktijk en in het elektronisch medisch dossier. 

De nieuwste versie van deze nota geeft o.a. een overzicht van de aanbevelingen van het fagg en het BCFI in het kader van het voorschrijven van griepvaccins (pagina 8). 

Contact: joelle.warlin@afmps.be


 

Laatste update op 25/04/2018